Dlaczego muszę spożywać tyle białka i dlaczego jest ono tak ważne?
Jeśli kiedykolwiek pracowałeś z profesjonalnym trenerem lub dietetykiem, prawdopodobnie usłyszałeś: „musisz spożywać więcej białka”. Mam nadzieję, że wszyscy wyjaśnili Ci dlaczego, a jeśli nie – czytaj dalej!
Białko to makroskładnik odżywczy, który jest niezbędny do budowania masy mięśniowej. Im więcej masz masy mięśniowej, tym „szczuplej” wyglądasz. Co więcej, masa mięśniowa przyspiesza Twój metabolizm, dzięki czemu spalasz więcej kalorii nawet w spoczynku. Białko występuje powszechnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale znajduje się również w innych źródłach, takich jak orzechy i rośliny strączkowe.
Dobrze, wiemy już, czym jest białko i jak działa, ale dlaczego jego spożycie jest tak ważne i ile powinniśmy go przyjmować?
„Kiedy białko jest rozkładane w organizmie, pomaga w budowaniu masy mięśniowej, co wspiera metabolizm” – mówi Jessica Crandall, zarejestrowana dietetyczka, certyfikowana edukatorka ds. cukrzycy i krajowa rzeczniczka Akademii Żywienia i Dietetyki. Nie tylko to, białko również wzmacnia układ odpornościowy i pomaga utrzymać go w dobrej kondycji. Spośród wszystkich makroskładników białko trawi się najdłużej, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Jest to szczególnie ważne dla osób, których celem jest utrata wagi.
Ile białka powinniśmy spożywać?
Poziom spożycia białka waha się od 0,8 grama białka na kilogram masy ciała do 2 gramów białka na kilogram dla osób aktywnych fizycznie. Większość populacji powinna spożywać około 1 do 1,2 grama białka na kilogram masy ciała.
Kliknij poniżej, aby obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na białko!
Jakie jest najlepsze źródło białka, możesz zapytać?
Poniżej mam kilka dobrych propozycji według Matthew Kadeya, zarejestrowanego dietetyka piszącego dla Bodybuilding.com.
Produkty mięsne i ryby o wysokiej zawartości białka to:
• Stek z górnej lub dolnej części udźca wołowego (23 g białka na 85 g porcji).
• Chuda wołowina mielona (18 g białka na 85 g porcji).
• Kotlety schabowe (26 g białka na 85 g porcji).
• Pierś z kurczaka bez skóry (24 g białka na 85 g porcji).
• Pierś z indyka (24 g białka na 85 g porcji).
• Łosoś sockeye (23 g białka na 85 g porcji).
• Tuńczyk żółtopłetwy (25 g białka na 85 g porcji).
Produkty mleczne o wysokiej zawartości białka to:
• Jogurt grecki (23 g białka na 240 ml porcji).
• Twaróg (14 g białka na pół szklanki).
• Jajka (6 g białka w jednym dużym jajku).
• Mleko 2% (8 g białka na szklankę).



